Här sorterar vi vårt avfall – ser du någon obehörig använda miljöhuset kan du påpeka att det är förbjudet och gärna ta registreringsnummer på eventuell bil och meddela styrelsen.

Miljöhuset är stängt mellan 23.00 - 05.00.

Så här sorterar du
Matavfall/ Organiskt avfall
Matavfall är matrester, tillagade eller råa. Det kan t ex vara grönsaker, skal, frukt, kött, fisk, ägg/äggskal, bröd, pasta, mjöl, gryn, mejeriprodukter, godis. Här läggs också kaffefilter och hushållspapper.

Papperspåsar till matavfall finns på hyllan till höger i samma hus som du kastar ditt matavfall.

Restavfall
Restavfall är det som är kvar när allt annat är sorterat.
Det som blir kvar när allt annat är utsorterat, t.ex. blöjor, söndrigt porslin, gamla diskborstar, disktrasor, cd-skivor, kattsand, fimpar/snus m m. Här kastar man också föremål av plast, metall, porslin och glas som INTE är förpackningar.

Saker som är för stora och tar upp mycket plats får man spara till containern kommer eller köra till återvinningscentral . Stekpannor, plåtlock, gamla gitarrer, kartonger med böcker ska du inte kasta i restavfallet.

Pappersförpackningar
Förpackningar som till minst hälften består av papper t ex pastakartonger, mjölk- och juicepaket, äggkartonger, bärkassar av papper, omslagspapper, skokartonger och wellpapp. Stampa på dem så att de blir så platta och tar upp så lite plats som möjligt.

Returpapper
Här lägger du allt som går att bläddra i t ex tidningar, reklam, postorder- och telefonkataloger.

OBS! Ej kartong, post-it-lappar, fönsterkuvert, pappers- och plastkassar.

Plastförpackningar
Vi har två separata kärl för plast. Ett för mjukplast och ett för hårdplast.

Metall
T ex konservburkar, tuber, kapsyler och lock, dryckesburkar utan pant, tomma spray- och färgburkar, aluminiumfolie och -formar.

Trädgårdsavfall
Trädgårdsavfall kastar man i fållan brevid miljöhuset. Det finns en öppningsbar lucka till vänster om fållan där man kan kasta sitt trädgårdsavfall.

Här ska endast jord, grenar, blommor och löv hamna. Släng inte något annat som t ex cementplattor, plastsäckar, trädgårdsmöbler eller kartonger här.

Lysrör, lampor och batterier
Lågenergilampor, lysrör och batterier lägger du i respektive kärl som finns i miljöhuset.

Grovsopor.
Två gånger om året (våren & hösten) ställs en container utanför miljöhuset där grovsopor kan kastas som tex: gamla cyklar, möbler, sängar, tv, stereo osv.

Övrigt
Bilbatterier, lösningsmedel, målarfärg och andra kemikalier kan inte slängas på området. Denna typ av avfall lämnas till en miljöstation eller en återvinningscentral.

Kyl, frys och övriga vitvaror får ej ställas i miljöhuset utan får lämnas på återvinningscentral.

TV, video och annan elektronik lämnas till återvinningscentral.
Att lämna sopor på miljöstationer och återvinningscentraler är gratis (upp till 12 besök/år)

Allt avfall som grovsopor och farligt avfall som under tiden placeras i miljöhuset kommer att spåras till ägaren som då debiteras kostnad för bortforsling. De saker som vi inte hittar ägaren till kommer föreningen att forsla bort – men det hamnar på allas avgifter till föreningen.

Hjälp till att hålla miljöhuset fint ­– du är med och betalar för allt slarv!

Närmaste återvinningscentral finns vid Väla.
NSR Återvinningsstation
Välavägen 222 
254 68 HELSINGBORG 

Öppettider:
Måndag – torsdag 09.00-19.00
Fredag – söndag    09.00-15.00